Select Page
Aquest any hem celebrat la 27a Setmana de la Ciència a Catalunya, que té per objectius fonamentals apropar la Ciència i la Tecnologia a la ciutadania i fomentar les vocacions científiques entre els més joves.  
 
Enguany, coincideix amb:
 
– l’Any Internacional de les Ciències Bàsiques per al Desenvolupament Sostenible.
– els 100 anys del naixement del primatòleg Jordi Sabater i Pi.
– els 100 anys del naixement de la microbiòloga nord-americana Esther Lederberg.
 
Per commemorar fets tan rellevants, des del Departament de Ciències del Milà hem realitzat diverses activitats. En primer lloc, hem sol·licitat la col·laboració del Departament de Visual i Plàstica perquè ens ajudin en la decoració del vestíbul, tot ambientant-lo amb goril·les i ximpanzés a la selva, en relació amb el primatòleg Jordi Sabater i Pi. Un escenari molt reeixit! Moltes gràcies, companyes!
 

L’alumnat de 1r d‘ESO ha confeccionat uns cronogrames sobre la Història de l’Univers i de la Terra i els han ubicat, a escala, al passadís de 1r d’ESO.
 
   
Els grups de 2n i 3r han visionat i comentat les presentacions sobre els centenaris dels científics anteriorment esmentats.   L’alumnat de 4t d’ESO i 1r de batxillerat han elaborat uns murals representatius dels centenaris dels naixements de Jordi Sabater Pi i Esther Lederberg.
 
 
 

XERRADA SOBRE ANATOMIA PATOLÒGICA I CITOLOGIA

Per altra banda, l’alumnat de 2D ha participat de la xerrada sobre el cicle formatiu de la branca sanitària “Anatomia patològica i citologia”.  La presentació  ha anat a càrrec de la Berta Benet, exalumna del nostre centre que va cursar el batxillerat biosanitari entre el 2019 i 2021. La xerrada ha permès als alumnes apropar-se a uns estudis amb moltes sortides professionals i, per altra banda,  veure diferents vies d’obrir-se camí dins el món de la Ciència. L’activitat va finalitzar amb un intercanvi de vivències molt  enriquidor entre la Berta i els nois i noies de batxillerat. 

 
       
 
A més, l’alumnat de 1r i 2n dels batxillerats Científic, Tecnològic i Biosanitari han assistit a dues xerrades: sobre eclipsis i Jordi Sabater Pi.
 
CONFERÈNCIA SOBRE ECLIPSIS I HOMENATGE A JORDI SABATER I PI PER ALS ALUMNES DEL CIENTÍFICO-TECNOLÒGIC
 
Emmarcat dins la 27a Setmana (quinzena) de la Ciència, el Departament de Ciències del Milà i Fontanals ha organitzat una xerrada sobre eclipsis, donat que feia poques setmanes que se n’havia produït un, concretament, de Sol.
 
Tenim la sort de gaudir de la presència d’un company del Departament, en Jordi Beneito, que és professor de Física i  Doctor en Meteorologia; amb la qual cosa l’alumnat de 1r i 2n de batxillerat de les especialitats Tecnològic, Científic i Biosanitari han tingut l’oportunitat d’ampliar els seus coneixements en aquest camp tan encisador. Han parlat del Sol, la seva estructura, d’on prové la seva energia, quina vida tindrà, què és un eclipsi, quins tipus existeixen i com es va visualitzar el darrer eclipsi de Sol des de l’Observatori Astronòmic del Montsec.
 
     
  
En acabar aquesta xerrada i, donat que aquest any se celebra el centenari del naixement del primatòleg i fantàstic dibuixant barceloní Jordi Sabater i Pi, la Cap de Departament, l’Isabel Cabrera, va realitzar una exposició sobre la seva biografia i els seus principals descobriments (un goril·la albí anomenat Floquet de neu, l’habilitat dels ximpanzés per a crear eines, la granota gegant, l’ocell indicador de la mel, etc). 
Val a dir que l’alumnat va mostrar interès i entusiasme per les dues conferències, ja que la Ciència sempre ens obre portes a fenòmens i fets motivadors.   
 
      
    
Han estat unes setmanes plenes d’activitats que de ben segur despertaran les vocacions de futurs científics del Milà!
Secured By miniOrange