Select Page

Al llarg de les dues darreres setmanes, al Milà hem estat realitzant activitats diverses per commemorar el Dia Internacional de la Nena i la Dona en la Ciència. És una diada que se celebra des del 2015 a nivell mundial amb la finalitat de fer visible una realitat en la qual la dona és discriminada des de fa molt de temps.

TAULA PERIÒDICA DE LES DONES CIENTÍFIQUES

L’alumnat de 3r i 4t, ajudats per diversos professors del Departament de Ciències, ha elaborat i enganxat els símbols corresponents als cognoms de totes les Científiques que formen part de la fantàstica taula periòdica de les Dones Científiques, cadascuna representada per un color diferent, segons la seva especialitat (Matemàtiques, Físiques, Químiques…).

El resultat ha estat realment molt aconseguit i tothom ha quedat molt satisfet de la feina realitzada.

 

CREACIÓ DE LÀMINES SOBRE CIENTÍFIQUES FAMOSES

En col·laboració amb el Departament de Visual i Plàstica, l’alumnat de 1r d’ESO han dissenyat quinze rètols tot utilitzant un programa d’ordinador, el Photoshop. Els agraïm molt la seva participació en aquesta diada. El passadís de Batxillerat ha quedat perfectament ambientat i decorat.

 

XERRADA 100TÍFIQUES PER A 1r D’ESO

El passat divendres dia 10 de febrer, tot l’alumnat de 1r d’ESO va tenir l’oportunitat d’escoltar la xerrada de l’Alexandra Contreras, que és Enginyera agrícola amb diversos màsters i investigadora científica a IRTA (Institut d’investigació i tecnologia agroalimentària), i va venir al Milà des de Girona per a realitzar una conferència sobre benestar animal. L’Alexandra va mostrar-se en tot moment molt propera a l’alumnat i tots van poder participar responent a les seves preguntes o manifestant els seus dubtes respecte a allò que explicava. Una experiència molt recomanable i profitosa. Agraïm moltíssim la col·laboració de la Comissió de Coeducació per a l’organització d’aquesta xerrada.

 

XERRADA D’UNA EX-ALUMNA, LA XÈNIA CLAVER, PER A 1R I 2N DE BATXILLERAT

L’alumnat de 1r i 2n de batxillerat científic i biosanitari van assistir a la xerrada realitzada per la Xènia Claver, una ex-alumna del Milà (havia realitzat el batxillerat científic amb nosaltres), que ha cursat el grau de Medicina (amb Matrícula d’Honor, igual com ho va fer en el batxillerat) i tot just ha acabat de presentar-se a l’examen del MIR i aprovar-lo amb èxit, amb la qual cosa podrà realitzar el seu somni: dedicar-se a la Pediatria.

La Xènia va presentar i comparar els plans d’estudis de Medicina a la UB i a la UAB a l’alumnat, tot matisant la tipologia de les pràctiques de laboratori i en hospitals, el paper de la investigació al món de la Medicina, anècdotes viscudes al llarg de la carrera, les sortides professionals, el seu Erasmus a Polònia, molt recomanable!

I, ja menys agradable, va explicar alguns casos de discriminació de gènere viscuts per ella mateixa o per altres companyes, per part de pacients o professors.

Els estudiants van gaudir de valent amb la seva xerrada, i van aprofitar per a resoldre nombrosos dubtes que tenien sobre el grau de Medicina, ja que alguns d’ells el voldrien cursar. Moltes gràcies, Xènia! I molta sort en el teu futur.

   

 

XERRADA PER A 2n D DE LA BIOTECNÒLOGA M. JOSÉ OJEDA, INICIATIVA CIUTADANA “11 DE FEBRERO”

El dijous dia 15 els alumnes de 2nD van participar en una activitat organitzada per la iniciativa ciutadana “11 de febrero”. Aquesta iniciativa té com a objectiu principal fer visible la implicació de les dones en la ciència i en ella hi participen investigadores en actiu.

Nosaltres vam comptar amb la biotecnòloga M. José Ojeda, que va fer una exposició sobre el paper de la dona en l’àmbit científic i els motius pels quals encara avui dia hi ha un decalatge per raó de gènere en algunes disciplines, treballs especialitzats i càrrecs. Després es va realitzar una dinàmica en la qual els alumnes havien de desxifrar noms de científiques i es van comentar les aportacions d’algunes d’elles, així com les dificultats que van tenir per estudiar, treballar o perquè se’ls reconeguessin els seus descobriments.

Cal destacar que la M. José és una persona molt conscienciada (des que estudiava batxillerat) en el tema de la dona en la ciència i que avui dia treballa a Suïssa en l’àmbit de la Química computacional.

 

PROJECCIÓ DE DOCUMENTALS CURTS I DEBAT POSTERIOR SOBRE LA NENA I LA DONA EN LA CIÈNCIA

A més de totes les activitats esmentades, a tots els cursos d’ESO i Batxillerat hem projectat diversos documentals destacables pel missatge encoratjador que es dona a les nenes i adolescents des de diferents àmbits de la Ciència.

Molt emotiu, per exemple, el missatge de la primatòloga Jane Goodall (especialista en ximpanzés) a totes les nenes que volen ser futures científiques.

Posteriorment, tot l’alumnat tenia oportunitat d’expressar les seves opinions respecte al tema, comentar anècdotes viscudes o observades…

 

“A LES DONES QUE VOLEN ENTRAR EN LA CIÈNCIA, ELS DIC EL QUE EM DEIA LA MEVA MARE: HAURÀS DE TREBALLAR MOLT DUR, PERÒ NO ET RENDEIXIS”
(JANE GOODALL)

 

 

Secured By miniOrange