Select Page

   

El passat divendres dia 11 de febrer, amb motiu de la Celebració del Dia Internacional de la nena i la dona en la Ciència, els alumnes de 1r i 2n de batxillerat de l’itinerari Científic, van tenir l’oportunitat d’assistir a una xerrada telemàtica des de Montreal per part de la Maribel Carol, una Biòloga vilafranquina destacada pel seu currículum brillant en el camp de la Biologia Ambiental, amb només 26 anys.

Cal apuntar que la Maribel, en finalitzar el batxillerat Científic al Milà i Fontanals, va cursar el grau de Biologia a la Universitat de Vic i, a continuació, va realitzar el Màster de recerca en desenvolupament durable i conservació dels recursos naturals i renovables a l’UQO, al Canadà (2018-2021).

Al llarg dels estudis del grau de Biologia, la seva gran inquietud per aprendre, la va animar a sol·licitar diverses beques, a fi de poder realitzar pràctiques en diversos àmbits i països, les quals va aconseguir gràcies al seu bon rendiment acadèmic:

 

►Centre d’Étude de la Forêt, a l’UQAM, Canadà (2015): Assistent de recerca al projecte IDENT (International Diversity Experiment Network with Trees) durant dos mesos. Allí, entre d’altres aspectes, va estudiar els efectes dels components de la diversitat (com la riquesa d’ espècies i la diversitat funcional) en el funcionament dels ecosistemes.

►Grup d’Ecologia Aquàtica al centre Beta (Vic) en el projecte SOS FARTET (2016).
Assistent de recerca en el projecte esmentat. Pretenien determinar i millorar l’ estat de conservació del peix Fartet (Aphanius Iberus) a l’Empordà. Van realitzar anàlisis dels estanys amb sonda multi paramètrica i mostreigs de zooplàncton i clorofil·la.

►LAVOLA, Departament de desenvolupament durable urbà i regional a Barcelona (2016). Va efectuar pràctiques en la consultoria ambiental citada gràcies a la Beca Santander: Redacció de protocol de restauració d’aiguamolls i l’eliminació d’espècies invasores. Redacció del pla urbanístic de la ciutat de Vic i Deltebre i tasques de cartografia. Informe de la contaminació acústica del poble de Sentmenat. Anàlisi de dades per a l’assistència dels parcs de la Diputació de Barcelona.

► Centre d’Étude de la Forêt, a l’UQAM, Canadà (2017). Assistent de recerca amb la Beca FARO. Participació en diferents projectes del CEF:
– Inventari de plantes a Kenauk Reserve.
– IDENT: Diversos projectes com mesura de llum (Li-Cor) i DHS.
-Dades LiDar i reconstrucció d’arbres en 3D en el projecte Estudi i modelització de la resposta arquitectònica dels arbres després de les intervencions de poda d’Hydro-Quebec.

►D’altra banda, la Maribel va dedicar el seu Treball final de grau a l’estudi i Tractament de millora de les teixedes (boscos de teixos), emmarcat en el programa LIFE Taxus i en col·laboració amb el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.

►Com hem esmentat anteriorment, la Maribel també va cursar un Màster de recerca en desenvolupament durable i conservació dels recursos naturals i renovables a l’UQO, al Canadà (2018-2021). I tenia per objectiu determinar quins arbres són els més adequats per a les ciutats en el context del canvi climàtic i les pertorbacions urbanes.
Les conclusions d’aquest màster s’han hagut de reflectir en un article que és a punt de publicar a diverses revistes científiques.
I, per si això no fos prou engrescador, la Maribel tindrà l’oportunitat d’explicar oralment els resultats obtinguts en aquest màster en dues conferències rellevants:
●”Urban Forests, Forest Urbanisms & Global Warming conference” a Leuven, Bèlgica Maig de 2022.
●European Forum on Urban Forestry, Belgrade, Sèrbia juny de 2022.

I, en relació a la seva vida laboral, la nostra conferenciant ha exercit de tècnica en foresteria urbana (estiu de 2021) i actualment treballa a l’Ecobarri de Montreal, tot i que estem convençuts que la seva passió per la investigació la portarà a continuar amb recerques diverses.

Tots aquestes aspectes van captivar l’alumnat del batxillerat científic, donat que la conferenciant va esmerçar-se a comentar anècdotes (com ara la necessitat d’aprendre el francès al Quebec, tot i dominar l’anglès), mostrar imatges il·lustratives…
Tota la xerrada ha estat molt profitosa, educativa i motivadora per als alumnes. Moltes gràcies, Maribel! I molta sort en el teu futur laboral i experimental!

 

Secured By miniOrange