“Ciutats Defensores dels Drets Humans” és un projecte municipalista en què participen 28 ajuntaments, entre els quals hi ha l’ajuntament de Vilafranca del Penedès, sis entitats i tres institucions catalanes, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Des del 2013 totes aquestes organitzacions treballen conjuntament per visibilitzar i acompanyar la tasca de les persones defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen. A més a més, també fan campanyes de suport a defensores empresonades. Enguany aquesta campanya se centra en els activistes Abdulhadi Al-Khawaja, un històric activista per a la defensa dels drets humans a Bahrain, Ilham Tohti, un economista i intel·lectual uigur a la República Popular de la Xina, Nasrin Sotoudeh, una advocada iraniana referent en la lluita pels drets humans al seu país, i vuit activistes mediambientals defensors del Guapinola a Hondures.
Aquí un vídeo on es denuncia l’empresonament d’aquests activistes:
Cada any, diverses defensores dels drets humans d’arreu del món són convidades a Catalunya per participar en activitats de sensibilització, incidència política i comunicació amb l’objectiu d’enfortir les xarxes de suport i de fomentar el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans. Són defensores de drets civils i polítics i de drets econòmics, socials, culturals i ambientals. Defensen el dret de tothom a tenir una vida digna i treballen per un món més just, igualitari i lliure de discriminacions.
L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès coordina la participació de les escoles i instituts de la nostra ciutat en aquest projecte a través del Servei d’Igualtat i Cooperació. Des del Milà vàrem entendre que calia donar el nostre suport i donar a conèixer al nostres alumnat la problemàtica al voltant de la defensa dels Drets Humans. En aquesta ocasió ens va visitar la defensora Yurany Cuellar, qui ens va fer una xerrada amb el títol “La lluita per la defensa dels drets de les dones camperoles i l’accés a la terra”.
Aquí podeu consultar la presentació de la Yurany Cuellar:
Al següent enllaç es mostra una entrevista a aquesta activista colombiana: https://ciutatsdretshumans.cat/es/defensoresas/yurany-cuellar/
La Yurani participa en la Coordinadora de Mujeres Campesinas del Nororiente Colombiano, els objectius de la qual són: l’accés a la propietat de les terres conreades, la participació en els espais de decisió política, la finalització de la guerra al seu país i la construcció de la pau, la substitució de cultius il·lícits i la solució al problema de les drogues.
Els nostres alumnes van seguir la xerrada de la Yurany amb força atenció i els va cridar l’atenció el fet que a Colòmbia cal lluitar cada dia per cadascun dels drets humans, perquè la seva subsistència i seguretat no estan garantides per l’Estat Colombià. A títol d’exemple, els pagesos colombians tenen uns ingressos mensuals d’uns 300.000 pesos colombians, equivalents a 70 euros. Us imagineu viure amb aquests diners cada mes? Colòmbia té una població de 51.049.000 de persones, segons el cens del 2021, de les quals uns 21 milions de persones es troben en situació de pobresa i uns 7,5 milions en pobresa extrema, que en el seu conjunt representa el 58% de la població. I pel que fa a l’educació, els nens i joves de la regió on viu la Yurany han de dedicar cada dia fins a quatre hores per arribar a l’escola i tornar a casa, i això ho fan a peu si no tenen mules. Penseu en això cada matí quan no tingueu prou ganes d’anar al Milà!
En aquest vídeo trobareu els testimonis dels alumnes Xavier Miró i Luis Monteagudo sobre alguns punts de la xerrada de la Yurani:
Si voleu saber més sobre el projecte “Ciutats Defensores dels Drets Humans”, podeu consultar aquest dossier de l’edició del 2022:
I si us engresqueu a fer alguna activitat relacionada amb aquest projecte, podeu treballar les fitxes pedagògiques que trobareu en aquest quadern de treball, de les quals aconsellem començar per les fitxes 1, 8 i 10:
Cal defensar a qui defensa els Drets Humans perquè així defensem els seus drets i també els nostres.