Select Page

El dissabte 13 de març de 10 a 13 h es farà una jornada formativa dedicada a Célestin Freinet (1896-1966), un dels pedagogs del moviment internacional Escola Nova que més influència va tenir en la formació dels mestres republicans catalans i en les tècniques didàctiques que es van utilitzar a les escoles republicanes entre el 1931 i el 1939, sobretot a les escoles públiques. Aquesta influència va ser especialment intensa a les escoles de l’Alt Penedès per l’arribada de mestres freinetians: Bartomeu Robreño a Moja, Ramon Costa Jou a Plana Rodona (avui Sant Miquel d’Olèrdola), Josep Santaularia a Sant Pere Molanta, Dolors Piera i Ramón Pachés a Vilafranca del Penedès.

La jornada es presenta amb el títol “De Freinet al cooperativisme educatiu” i tracta la idea de cooperació escolar en el pensament pedagògic de Freinet i la seva vigència en diversos projectes didàctics, des de les cooperatives d’alumnes fins els treballs per grups cooperatius, tal com es fa palès en les experiències educatives que es presentaran en la mateixa jornada, el programa de la qual és el següent:

10:00h-11:15h La pedagogia de la cooperació de Freinet i la seva presència a Catalunya avui a càrrec de Fèlix Pardo11:15h-11:30h Descans
11:30h-12:00h El cooperativisme als centres educatius a càrrec de Coopsetània
12:00h-12:20h El mètode Freinet a l’escola Francesco Tonucci de Lleida a càrrec de Francesca Majó.
12:20h-12:40h Projecte cooperatiu amb els alumnes de la SIEI de l’Intermunicipal a càrrec de Teresa Terrades
12:40h-13:00h Projecte CuEmE a l’escola Montagut a càrrec de Gemma Massana

La jornada està organitzada pel Servei Educatiu de l’Alt Penedès i el VINSEUM. A causa de l’actual pandèmia es farà en format virtual i està adreçada tant al professorat com al públic general interessat. És gratuïta però cal inscripció prèvia aquí.

Aquesta jornada forma part del programa d’activitats a l’entorn de l’exposició “Quan la vida entra a l’escola. La Tècnica Freinet al Penedès (1934-1937)” organitzada pel VINSEUM. Ja esteu trigant a visitar-la perquè s’acaba el proper 21 de març. Si voleu fer-vos una idea del contingut d’aquesta exposició podeu llegir aquest article. Un grup de docents del Milà, la major part del departament de Socials, va fer una visita el passat dilluns:

El Fèlix Pardo, professor de filosofia al Milà, serà el primer ponent d’aquesta jornada amb la seva conferència “La pedagogia de la cooperació de Freinet i la seva presència a Catalunya avui”. Amb la seva comunicació vol assenyalar la importància de la cooperació en el pensament pedagògic de Freinet com a idea reguladora de les seves propostes didàctiques. Per a Freinet la cooperació entre l’alumnat i el professorat és la millor manera d’educar i fer escola amb els valors republicans de la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

Us animem a participar-hi!

 

Secured By miniOrange